Grote kans dat jij wel eens de term affiliate marketing hebt horen vallen. De kans is nog veel groter dat jij op een affiliate website bent geweest de laatste keer dat je iets opzocht op Google. Wat is affiliate marketing nou precies? Heel simpel uitgelegd werkt het als volgt: jij draagt een steentje bij aan een online aankoop en je krijgt daar een commissie voor. Jij verwijst door naar een website en wanneer iemand een aankoop doet via jouw persoonlijk link dan krijg jij daar een percentage van de aankoop of een vaste vergoeding voor.

Hoe werkt affiliate marketing?

Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld het affiliate programma van Bol.com. Je kunt je daar gratis voor aanmelden (particulier/zakelijk) en vervolgens kun jij alle producten van Bol.com gaan promoten. Iedereen keer dat iemand een product via jouw affiliate-link koopt krijg jij een commissie. Deze commissie is bij Bol.com tussen de 3% en de 8%. Mochten klanten jouw product terug sturen, dan is dat niet jouw probleem. Jij hebt jouw werk al gedaan. In de meeste gevallen is de gehele commissie die jij krijgt winst. Uitzondering hierop zijn in sommige gevallen de advertentiekosten. Let wel op, de meeste affiliate netwerken hebben specifieke regels als het komt op adverteren voor een affiliate product. Bij de meeste mag dit niet zomaar, mag het wel dan zitten er alsnog restricties aan.. Lees je goed in voordat je gaat adverteren.

Voordelen van affiliate marketing
Bron: www.nomadnation.nl

Welke bedrijven doen aan affiliate marketing?

Eigenlijk alle grote bedrijven wel. Zo’n 81% van de merken biedt een affiliate-programma aan. In sommige gevallen kun je dat zelf op de website van het bedrijf/merk regelen en bij andere zit naar een affiliate netwerk tussen. Bekende affiliate netwerken in Nederland zijn Daisycon, Tradetracker en Paypro. Hier kun jij je voor aanmelden en dan kun je een van de duizenden campagnes kiezen die je gaat promoten.

Passief geld verdienen – te mooi om waar te zijn of realiteit?

Een van de grootste voordelen van affiliate marketing is dat je een passief inkomen kunt genereren. Het is tot zover passief dat als je eenmaal je content hebt gemaakt je er niet zoveel omkijken meer naar kunt hebben. Een passief inkomen genereren klinkt vaak als een scam maar er zijn duizenden mensen in Nederland die hier een goede boterham mee verdienen.

Hoe wordt je succesvol met affiliate marketing?

Het belangrijkste is dat jij waarde levert. Als jij bijvoorbeeld het antwoord op een vraag hebt en je kunt met dat antwoord doorverwijzen naar een product dan lever jij waarde. Zodoende help jij de potentiële klant op weg en link jij hem door naar het specifieke product (of dienst) waar deze persoon naar op zoek is. Neem als voorbeeld reviews. Mensen willen graag weten of het product wat ze mogelijk willen kopen voldoet aan hun eisen. Als jij daar een eerlijke review over schrijft en je kunt ze vervolgens via jouw eigen affiliate-link doorsturen naar een website waar ze dat product kunnen kopen. Dan is de kans vrij groot dat ze dat gaan doen. Een voorbeeld daarvan is Drone Recensies, deze website biedt reviews over drones aan. Vervolgens linken ze d.m.v. een affiliate link door naar de website van Bol.com.

Zelf aan de slag met affiliate marketing?

Wat is affiliate marketing? Daar kun je nu als het goed is een antwoord op geven! Wil jij zelf aan de slag met affiliate marketing? Dan raad ik je deze cursus aan. Hierin wordt jou stap voor stap uitgelegd hoe affiliate marketing werkt.